Do jaké skupiny investorů patříte vy?

Do jaké skupiny investorů patříte vy?

V jednom z předchozích článků jsme otevřeli téma investic a investování. Mohli jste si v něm přečíst, jak je důležité se nenechat příliš ovlivnit výkyvy trhu, svými strachy a emocemi. Dneska na to lehce navážeme a koukneme se, jak jsme na tom v Česku s investicemi jako jednotlivci.

Zajímavé totiž je, že až skoro čtvrtina Čechů prý drží své úspory jen na běžném účtu nebo dokonce „pod polštářem“. Tedy doma v hotovosti. A je to škoda. Obzvlášť, když byla inflace v loňském roce vysoká a částky uložené v hotovosti nebo na běžném účtu tím výrazně ztratily na svojí hodnotě.

Téměř polovina z nás patří mezi investory

Těch, kteří přišli na chuť investicím je už dnes ale taky dost. Víc než těch, kteří spoří v hotovosti nebo nechávají peníze na běžném účtu. Záleží však, jakým způsobem investujeme. Jestli necháváme peníze na spořících účtech nebo aktivně investujeme do akcií, podílových fondů a jiných investičních příležitostí.

Nejen podle toho se tak můžeme rozdělit do tří skupin. První skupina by se dala nazvat jako mladí investoři, kteří bývají ze svých investic současně i trochu nervózní. Je to proto, že ještě nemají s investováním velké zkušenosti a obvykle v nich nemají uloženo víc než 50 tisíc korun.

Většina z těchto investorů věří podílovým fondům, ale málokdo se do nich zatím naučil investovat. Spíš využívají spořicí produkty. Do této skupiny nejčastěji patří muži s výučním listem nebo středoškolským vzděláním.

Druhou skupinou investorů jsou spíše ženy, které jsou opatrnější také v investicích. Nejen při řízení. Mezi „opatrné“ investory ale můžou samozřejmě patřit i muži. V této kategorii mají investoři obvykle měsíčně v čistých příjmech méně než 30 tisíc korun a proto jejich investice bývají také nižší. Obvykle v souhrnu nečiní více než 25 tisíc korun.

Třetí skupinou a téměř protikladem obou předchozích skupin jsou investoři, kteří by se mohli nazvat jako už zkušení investoři s velkým přehledem o investicích. V této skupině až polovina investorů už má často proinvestováno víc než 100 tisíc korun a to do podílových fondů, akcií i dalších investic.

Navíc nejen tuší, ale už mají i tu zkušenost, že u investic občas dochází k výkyvům hodnot. Výkyvy na trhu je proto obvykle příliš neznervózňují a ani nejsou při svých investicích výrazně opatrnější jako skupina „opatrných“ investorů. Naopak ví, že tyhle výkyvy mohou být velkou investiční příležitostí.

Mezi typické zkušené investory patří až pětina těch, co vůbec investují a většinou jsou to muži. Obvykle ve středním a vyšším věku, s vysokoškolským vzděláním a vyššími příjmy.

Nebojte se investovat

Ať už patříte do jakékoliv skupiny, i vy můžete udělat menší či větší investice. Rozhodně je to lepší řešení, než si schovávat svoje peníze doma pod polštářem. Především kvůli velké míře inflace.

Z dlouhodobého hlediska mohou být i pro méně zkušené investory skvělými investicemi například investice do nemovitostí nebo překvapivě do známek, vína či dokonce whisky.

Právě investicím do třech posledních zmiňovaných komodit se budeme věnovat příště. A pokud vás zajímá, jak i vy můžete investovat a chcete se pobavit konkrétně o vašich investičních možnostech víc, ozvěte se mi přes stránku s kontaktními údaji.

Martin Hrňa
Autor: Martin Hrňa

Poradenství a vedení úspěšného týmu se od počátku stalo mým koníčkem. Baví mě dělat lidem radost, předávat nadšení, pozitivní informace a elegantní řešení.

V případě sporu s pojišťovnou jsem již připraven vás profesionálně zastupovat díky týmu Poradny poškozeného, který tvoří 50 renomovaných specialistů s právním vzděláním a znalci z oboru. Regionálně poradnu Poškozeného vedu ze své kanceláře.

Ke své práci používám nejmodernější nástroje. Produkt vyberu nejen podle ceny, jak dnes umí mnoho srovnávačů, ale také hlavně podle vašich potřeb a kvality.

Pokud vás tento přístup baví, využijte mě :-)

 

Váš Martin Hrňa

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Profilovka__motto