Finanční gramotnost je důležitá nejen u mladých dospělých

Finanční gramotnost je důležitá nejen u mladých dospělých

Nedávno jste měli možnost si přečíst článek o tom, jak je důležité rozvíjet finanční gramotnost u dětí. Dneska se pojďme podívat na to, s čím by si v oblasti financí měli poradit současní středoškoláci nebo o čem by měli alespoň vědět. Troufnu si tvrdit, že některé informace budou pro některé z vás nové nebo alespoň inspirující, i když doma žádného staršího puberťáka nemáte.

Třeba taková platba NFC

Že vám to nic neříká? Nevadí. Ale právě pro mladé to může být jeden ze způsobů plateb budoucnosti. Jednoduše řečeno, NFC platby jsou platby mobilem místo klasické debetní nebo kreditní karty.

My, Češi, patříme v Evropě mezi jedničku v bezkontaktním placení a používání bezkontaktních karet a platebních nálepek. Platba bezkontaktně mobilním telefonem (NFC) je ještě o třídu výš. Jen je potřeba mít v mobilu nainstalovanou aplikaci, která tyto platby umožňuje. Nejčastěji to bývají aplikace Google Pay nebo Apple Pay, ale už zhruba od roku 2016 banky vyvíjejí svoje aplikace umožňující tyto platby.

Přehled bank a možnosti používání plateb NFC u nich najdete například tady.

Výhodou takových plateb je především jednoduchost v používání. Když si například půjdete zaběhat, pravděpodobně si sebou peněženku brát nebudete, ale svůj mobil ano. Když si pak vzpomenete, že jste nekoupili k večeři nějakou drobnost a bydlíte přitom ve městě, můžete si do obchodu zaběhnout rovnou. Teda pokud vám nebo vašemu okolí nebude vadit, že jste zpocení. :)

Navíc si do platební aplikace můžete nahrát víc karet a pak mezi nimi jednoduše přepínat podle toho, ze kterého účtu, respektive karty, potřebujete platit. Zároveň máte pro všechny karty jeden PIN, který jste si zvolili při aktivaci aplikace.

Další výhodou je, že aplikace neodesílá číslo platební karty při platbě a ani ho neukládá do telefonu. Při platbě se totiž vytvoří virtuální kód, který se přiřadí k jednotlivé transakci. Jen prostě potřebujete chytrý telefon a taky telefon, který podporuje technologii NFC. Někdy se ale může stát, že si terminál obchodníka „nerozumí“ s vaší NFC kartou v mobilu. Naštěstí se to stává čím dál méně.


Účet

Zásadní taky je, jestli a jaký účet vůbec vaše dítě na střední škole používá. Většina finančních poradců se shoduje na tom, že by studentský účet měl už každý středoškolák mít. Můžete na něj svému dítěti posílat kapesné, můžete k němu nastavit potřebné služby a měli byste mladého dospělého naučit ho používat. To znamená, aby věděl, jak má účet obsluhovat, uměl vybírat peníze z bankomatu a platit kartou v obchodě i na internetu.

Samozřejmostí by měla být debata o bezpečnosti používání karet i plateb nejen na internetu a vysvětlení a domluva o tom, co se z účtu bude platit, kdo bude posílat pravidelné platby (například za jídlo ve škole), i to, jakou částku má dítě jako kapesné a jakou na kroužky nebo zábavu.


Finanční rozvaha

Ne každý dospělák si umí vytvořit tzv. finanční rozvahu nebo svůj finanční plán, natož mladý dospělý. Ale pokud to svého potomka naučíte, může ze získaných znalostí v dobrém těžit celý život.

Finanční plán můžete spolu s dítětem nebo i vy sami dělat měsíčně nebo v delším časovém horizontu a je fajn si například stanovit „odměnu“. Třeba, že když vám každý měsíc zbyde víc než 10 procent určených ke spoření, pořídíte si lepší telefon.

Můžete si k tomu vést i statistiku. Nejen výdajů, ale i plánovaných plateb a potřebných nákupů. Pro děti pak není vůbec špatné k tomu použít například i počítač nebo opět chytrý telefon. Nástroje jako excel nebo třeba finanční aplikace do mobilu můžou nahradit papír a dřívější systém papírových obálek. Spojíte to nejen s výukou finanční gramotnosti, ale i té počítačové. Pravdou však je, že počítačovou gramotnost někdy mají mladí větší než jejich rodiče nebo prarodiče.

Finanční rozvahu si rozdělte do několika skupin podle svých potřeb nebo potřeb vašeho dítěte. Například takto – na nezbytnosti a nutné potřeby (60 %), spoření (10 %), vzdělávání, kroužky a dobrovolné mimoškolní aktivity (10 %), zábava (10 %), ostatní (10 %).

Pokud potřebujete vybrat pro svoje dítě vhodný studentský nebo spořící účet nebo poradit s jinými finančními náležitostmi a smlouvami, ozvěte se přes stránku s kontaktními údaji.

Martin Hrňa
Autor: Martin Hrňa

Poradenství a vedení úspěšného týmu se od počátku stalo mým koníčkem. Baví mě dělat lidem radost, předávat nadšení, pozitivní informace a elegantní řešení.

V případě sporu s pojišťovnou jsem již připraven vás profesionálně zastupovat díky týmu Poradny poškozeného, který tvoří 50 renomovaných specialistů s právním vzděláním a znalci z oboru. Regionálně poradnu Poškozeného vedu ze své kanceláře.

Ke své práci používám nejmodernější nástroje. Produkt vyberu nejen podle ceny, jak dnes umí mnoho srovnávačů, ale také hlavně podle vašich potřeb a kvality.

Pokud vás tento přístup baví, využijte mě :-)

 

Váš Martin Hrňa

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Profilovka__motto