Exekuce 2019 – nezabavitelná částka

Exekuce 2019 – nezabavitelná částka

V případě včasného nesplacení půjček hrozí exekuce. Znamená to, že vám exekutor bude strhávat srážku z příjmu, dokud dluh nesplatíte. Další možností je obstavení účtu nebo zabavení majetku. V případě poslední možnosti může exekutor majetek prodat v dražbě a z utržené částky uhradit nesplacené dluhy.

 

Kterých příjmů se exekuce týká?

Strhávání dlužné částky se však netýká pouze mzdy. Jedná se také o odstupné, náhradu mzdy, důchod, nemocenskou, podporu v nezaměstnanosti, podporu při rekvalifikaci, stipendium, peněžitou pomoc v mateřství, dohodu o provedení práce nebo pracovní činnosti, dávky státní podpory a pěstounské péče nevyplácené jednorázově a výsluhové příspěvky vojáků z povolání.

 

Kterých příjmů se exekuce dotknout nesmí?

Některé příjmy jsou před exekucí právně chráněny. Jsou to jednorázové dávky sociální podpory, dávky pomoci v hmotné nouzi, dávky sociální péče a příspěvek na bydlení.

 

Co znamená pojem nezabavitelná částka

Občanský soudní řád a speciální nařízení vlády stanovuje pojem nezabavitelná částka. Tato částka musí každému zůstat k uspokojení základních lidských potřeb (jídlo, bydlení, oblečení, hygiena) a exekutor na ni nesmí sáhnout. Nezabavitelná částka se počítá z životního minima a normativních nákladů na bydlení.

Normativní náklady na bydlení jsou průměrné náklady na bydlení stanovené podle počtů členů domácnosti a velikosti obce, cen energií a služeb. Pro nájemní byty jsou v nich zahrnuty v souladu se zákonem ceny nájemného. U bytů vlastníků a družstevních bytů se jedná o podobné náklady.

V případě, že si někdo platí z důchodu pobyt v ústavu sociální péče, exekutor mu nemůže zabavit částku potřebnou na úhradu pobytu v tomto zařízení a kapesné.

 

Nezabavitelná částka v roce 2019

Od ledna 2019 se díky zvýšení nákladů na bydlení zvýšila nezabavitelná částka na 6 428,67 Kč měsíčně. Celý výpočet nezabavitelné částky je trochu složitější. Samotný pojem je pouze výchozím údajem výpočtu.

Částka, která je hranicí, nad kterou může být zabavený celý příjem, je též důležitá. Tento limit je součtem normativních nákladů na bydlení a životního minima. V letošním roce jsou to částky 3 410 a 6 233 korun, dohromady tedy 9 643 Kč.

 

Vliv na výši nezabavitelné částky má počet vyživovaných osob

Zohledňuje se také, zdali dlužník vyživuje manžela/manželku a děti. Za každého vyživovaného člena rodiny se nezabavitelná částka zvyšuje o jednu třetinu. V roce 2019 je to tedy částka 1 607,17 Kč. Pokud je někdo v exekuci právě kvůli dluhu na výživném, toto pravidlo samozřejmě neplatí.

 

Nezabavitelná částka je individuální

Na výši nezabavitelné částky má vliv několik faktorů. Díky tomu může být u každého rozdílná. Jedná se hlavně o druh příjmu a jeho výši, počet vyživovaných osob, výši životního minima a nákladů na bydlení v daném roce. Na základě těchto faktorů se podle stanoveného postupu spočítá konkrétní částka, která je exekutorem nezabavitelná.

 

Být v obraze se vyplácí

Když se někdo ocitne v této svízelné situaci, není od věci mít o exekucích a jejich podmínkách a průběhu přehled. Se základními informacemi mu stačí použít příslušné vzorečky a být tak v obraze, jaká je přesně jeho finanční situace. S těmito znalostmi si každý snáze pohlídá, zda exekutoři postupují podle zákona, a též jsou dobrým základem pro to, aby mohl svou situaci zlepšit.

 

Martin Hrňa
Autor: Martin Hrňa

Poradenství a vedení úspěšného týmu se od počátku stalo mým koníčkem. Baví mě dělat lidem radost, předávat nadšení, pozitivní informace a elegantní řešení.

V případě sporu s pojišťovnou jsem již připraven vás profesionálně zastupovat díky týmu Poradny poškozeného, který tvoří 50 renomovaných specialistů s právním vzděláním a znalci z oboru. Regionálně poradnu Poškozeného vedu ze své kanceláře.

Ke své práci používám nejmodernější nástroje. Produkt vyberu nejen podle ceny, jak dnes umí mnoho srovnávačů, ale také hlavně podle vašich potřeb a kvality.

Pokud vás tento přístup baví, využijte mě :-)

 

Váš Martin Hrňa

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Profilovka__motto